Godkväll

Detta skulle kunna bli ett negativt blogginlägg, för det är så jag är nu. Jag hatar det. Men jag behärskar mig, jag får sitta här och grubbla min irritation över livet och min tillvaro.

Tur är så har jag inte varit på negativt humör hela dagen. Vi hade avelsvisning på skolan. Givetvis visade jag Fluga som bjöd på den bästa passen hon någonsin gått i. Lite mer tempo så hade vi fått 8,5, annars fick vi 8 på pass. Jag blev glad efter läggningen. Jag kan, hon kan, vi kan helt själva utan hjälp. Övriga gångarter gick helt okej. Hon kändes fin, det var kul! Jag fick beröm av Gudni Augustson (som var domare) för en fin visning. Han tycker att jag har gjort ett bra jobb med henne. Det glädjer mig så!

     
Alla små bilder går att klicka på så ser man dem större. Foto Josefine Åhman


God natt /Melina


Jisses

Varför har inte jag bloggat på så länge? Jag har helt enkelt inte känt för att yttra mig om allt onödigt jag gör. Men jag tvingar mig själv nu, för jag har ändå inget bättre för mig.

Det har visst hänt mycket sen senast. Jag är både singel, blondare och en aning mer bildrik. Jag har fotat kollosalt mycket för att vara mig själv. Både hästar, natur och vatten. Det finns lite bilder på www.sursillen.blogg.se, you know my photoblogg.

Fan, jag kände inte för att skriva mer.


Fluga, min häst :)


Hejdå /Melina

Grova träningsmetoder till häst

I förgår läste jag en tråd på ett forum som handlade om gummiband på häst. Dessa gummiband sätter man fast på hästens framben, alltså ett långt band som sitter på vardera framfot. Då hästen travar och sträcker fram sitt ena ben så tar detta gummiband i så att andra änden drar fram det andra benet  som måste fram och lyfta. Detta är en metod som får hästen att lyfta på benen ännu mera efter människans behag! Den tränas främst på gångartsraserna American Saddlebred och Tennessee walking horse vad jag har förstått.

I denna diskution fanns det också en människa som har varit i England och jobbat med Saddlebreds och bland annat använt denna gummibandsmetod. Hon förklarade mer ingående om metoden och dess effekter. 

Det förklarades också om en metod som heter shackles som innebär att man praktiskt taget drar upp benen på hästen för att den ska lyfta mer, ungefär som tömmar vid tömmköring fast de sitter fast på benen.

Till en början i diskutionen så var väldigt många emot detta och sa att det var hemskt med denna gummibandsmetod och dylikt. Sedan fick de förklarat för sig av någon som då sa att det inte alls är så illa. Hon förklarar att hästens ryggverksamhet påverkas negativt av att hästen måste lyfta benen så högt och att deras halsresning måste vara hög. Är den inte nog hög använder man inspänning för att hästen skall resa upp halsen högt. Man använder även tunga kedjor på bakfötterna som skramlar och får hästen att lyfta mer på benen. Hon tillägger att det inte finns något positivt med det. MEN hon är för denna metod och försvarar den till en viss del. Hon har varit med och tränat hästar på detta vis, alltså inte valt att inte träna dem på grund av allt negativt det för med sig. 

När det har gått ett tag och folk har skrivit åsikter och frågor fram och tillbaka så början faktiskt den större delen acceptera dessa metoder och att man gör på detta vis. Jag tror dock inte att de skulle använda de själva, men de talar ut om att det kanske inte var så farligt som det lät. Detta med gummiband är ungefär som för en människa att gå på gymmet, gummibanden får musklerna att ta i mer och töjas ut och blir starkare för rörelsen. 

Varför utsätter vi våra hästar för detta? Kan vi inte nöja oss med att låta dem vara som dem är?!

Jag kan hålla med om att metoden inte känns så farlig nu när jag vet lite om den, men jag gillar den inte. Jag blir bara så ledsen över att människor faktiskt tar till sig makten och tränar på detta vis, bara för att de kan och ska showa med sina hästar. Jag bara undrar varför? Dessa gummiband går förvisso av då det blir för mycket tyngd eller att hästen trampar på dem. De ger endast effekt om hästen själv tar i. Men det är ju helt sanslöst att vi faktiskt måste använda sådana HÄR metoder för att få upp benen på hästen! Hästen har ingen ryggverksamhet, ryggen blir låst och sänkt. Alltså kommer hela mankpartiet ner och hästen kan inte vinkla bakbenen under sig eftersom höfterna inte har någon rörlighet.

Men jag tycker fortfarande inte om detta. Om vi vill ha en häst med höga lyft kan vi satsa på att köpa en som har dem naturligt och avla på dem som har det naturligt.

Boots kan man använda för att hästen ska lyfta mer på benen. Det är vardagsmat i Sverige och övriga länder. Gällande boots (som nämns i tråden att det är ungefär samma princip att använda boots som träningsmetod, lika onaturligt) så kan man rida med dem med vett. Det finns ju de som lägger en jävla tyngd på hästens framfötter för att dels få lyft och dels ren takt. Jag har varit en av dem. Jag anser att man borde minska maxtyngden på islandshäst som är 300 gr på vardera fot. Om man värmer upp hästen så att musklerna är varma och starka och sedan rider med boots tror jag att de endast kan leda till det positiva. Med boots har hästen fortfarande fri rörlighet, den kan inte skada sig på något vis med dessa. Endast muskler och ligament kan ta skada vid felaktig användning (ex att man rider med dem väldigt mycket och på kalla muskler). Med gummiband kan man ändå göra en felaktig bedömning och ha dem för kort = hästens rörelsemönster förstörs så att den kan tappa takten och gå omkull. Är de för långa kan de förvisso gå av om de kliver på dem, men risken att de inte går av kan finnas. Hästen kan bli rädd och springa iväg, tänk då om den springer in i skogen och trasslar in sig och går omkull. Nej jag tror inte att dessa risker är stora över huvudtaget, men de är fortfarande risker.

Tur att det är förbjudet i Sverige att binda ihop hästens ben. Jag ser ingen anledning till framträning av skyhöga lyft. Finns de så finns de, annars så får man acceptera hästen som den är om den inte har höga lyft. Det är mycket mer imponerande att se en välriden häst röra sig med kraft och energi på bakdelen med rundad överlinje och med mindre lyft än en häst med skyhöga lyft som har en stel och låst överlinje.

Jag är väldigt ställd över detta ämne, det är ett stort ämne. Jag tror att jag kan ändra vissa åsikter och spekulera fram och tillbaka. Men detta är lite tankar som faller mig in. Kommentera gärna om ni har något att tillägga eller vad som helst. Jag har i alla fall varit nära gråt vid tanken på detta.

Nu framöver kommer jag att se annorlunda på min häst, på andra hästar och deras träning. Jag önskar att fler kunde göra det.

Är ni intresserade av att se bilder på Shackels, kolla här; http://www.nobynas.se/Friesertraning.htm


/Melina


RSS 2.0